Haber

AK Parti’de ‘değişim’ zamana yayıldı: 7 bölge, 81 ilin röntgeni çekiliyor

ANKARA – Yerel seçimlerin ardından seçimsiz 4 yıllık döneme giren siyaset yeni yol haritasını belirlemeye çalışıyor. Bir yandan iktidar ile muhalefet arasında “normalleşme-yumuşama” olarak nitelenen görüşmelerle iki taraf da zaman kazanırken diğer yandan yapısal değişim-dönüşüm için atılacak adımlar planlanıyor.

Yerel seçimi ciddi kayıplarla kapatan AK Parti’de nasıl bir değişim yaşanacağı merak konusu. MYK, MKYK toplantılarının yapıldığı partide gözler son Kızılcahamam kampına çevrilmişti. Geçtiğimiz hafta sonu yapılan toplantıda bir dizi tartışma gündeme geldi ancak beklenen değişimin zamana yayılacağı ortaya çıktı. Parti teşkilatı ve yönetiminin yenilenmesi beklenen büyük kongre için 2025 yılı sonu işaret edildi.

AK Partili siyasetçilere göre temel öncelik ekonominin düzeltilmesi olacak. 2023 genel seçimlerinin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğuna oturan Mehmet Şimşek’in yürüttüğü politikaların sonuç getireceği beklentisi yüksek. Enflasyonda düşüş, fiyat istikrarı, Merkez Bankası rezervlerinde yükseliş gibi birçok konuda 2 yıllık bir süreçte hedeflenen tabloya ulaşılacağı hesabı yapılıyor. Geçen süre toplum açısından zorluklar içerse de iki yılın sonunda ortaya çıkacak olumlu durumun herkesi rahatlatacağı savunuluyor.

Öyle ki Kızılcahamam kampında topluma sunulan acı reçeteye karşın yaptığı sunumla en çok alkışı Mehmet Şimşek’in aldığına işaret ediliyor. Sorunları, çözüm yollarını, atılan adımları, riskleri, olumlu-olumsuz yaşanacak sonuçları tüm yönleriyle ortaya koyan Şimşek’in bu açık-şeffaf söylemi ile büyük bir güven oluşturduğu belirtiliyor. Asıl değişim-dönüşümün “enflasyonun tek haneye düştüğü, milli gelirden alınan payın arttığı, refahtan herkesin pay aldığı bir tablo” olacağı konuşuluyor.

Parti kadrolarındaki değişim-dönüşüm içinse öncelikle “sorunların doğru tespit edilmesi” gerektiği ifade ediliyor. Partide ya da Kabine’de 3-5 kişinin değişmesinin bir anlam taşımadığını, yapısal dönüşüm için çok iyi analiz yapılması gerektiğini savunan partililer bunun için de çok geniş bir çalışma başlatıldığını anlatıyor.

7 BÖLGE 81 İLİN RÖNTGENİ ÇEKİLİYOR

Edinilen bilgiye göre AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala’nın başında bulunduğu strateji ekibi analizlerini sürdürüyor. SETA’nın da aralarında bulunduğu birçok araştırma merkezi ve anket firması ile hem bölgesel hem de il il araştırma yapılıyor, bir anlamda tüm kentlerin röntgeni çekiliyor. Açık uçlu soruların da sorulduğu araştırmalarda 7 bölge, 81 ilde vatandaşın sorunları, talepleri, beklentileri ayrı ayrı ölçülüyor.

Araştırma kapsamında yerel seçim sonuçlarının daha iyi analiz edilmesi için de yeni veriler elde edilmeye çalışıyor. Örneğin Trabzon Büyükşehir Belediyesi kazanılırken Trabzon’un en büyük ilçesi Ortahisar’ın neden kaybedildiği ya da Van’da önceki seçimde 4 ilçe belediyesi kazanan partinin neden bu seçimde tek bir belediye alamadığı anlaşılmaya çalışılıyor.

Tüm verilerin analiz edilip raporlanacağını belirten parti yöneticileri elde edilen sonuçların “siyasal değişim-dönüşüm” sürecine kaynaklık edeceğini söylüyor. Önümüzdeki bir ay içinde tamamlanması beklenen araştırma sonuçlarının sonbaharda başlaması hedeflenen ilçe, ardından il kongrelerinde, yeni yönetimlerin oluşmasına da etki edeceği vurgulanıyor.

Bir parti yöneticisi yürütülen çalışma için, “Sadece seçim sonuçlarındaki oranlara bakarak bir değişim olmaz. Doğru okumalar yapmak için daha çok bilgiye ve bu bilgilerle ortaya çıkacak analizlere ihtiyaç var. Yeni bir reform sürecinden bahsediyoruz. Bu çalışma reform sürecinde doğru adımların atılmasını da sağlayacak. Birileri görevden alınacaksa, yeni görevlendirmeler yapılacaksa bunlar bir veriye dayanacak” değerlendirmesi yapıyor.

KAYYIM ATAMALARI DEVAM EDECEK Mİ?

“Normalleşme”, “reform” tartışmaları sürerken DEM Partili Hakkari Belediye Başkanı Sıddık Akış’ın gözaltına alınıp tutuklanması, belediyeye de kayyım atanması “Kayyım siyasetine geri mi dönülüyor”, “Normalleşme bitti mi?” sorularına neden oldu.

AK Partili yetkililere göre Hakkari Belediye Başkanı Akış terör soruşturması nedeniyle görevden uzaklaştırılıp yerine kayyım atandı. Benzer durumlar için bakanlığın bu yetkisini kullanacağını ifade eden AK Partililer, 2019 yerel seçimlerinden sonra yaşandığı gibi toplu bir gözaltı ve kayyım ataması beklemediklerini dile getiriyor. Öyle ki önümüzdeki süreçte Van Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanması muhtemel başkanlık sorununun belediye meclisi içinde çözüleceği savunuluyor.

31 Mart seçimlerinin ardından Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın “seçilme yeterliliğini sağlamadığı” gerekçesiyle mazbata almasına itiraz edilmişti. Büyük tepkiye yol açan itiraz süreci YSK’dan döndü ancak Zeydan hakkında seçilme yeterliliği davası sürüyor. Eğer Zeydan’ın memnu haklarının iadesi kararı geri alınırsa seçilme yeterliliğini kaybetmiş, dolayısıyla başkanlığı düşmüş olacak. AK Partililer bu durumda Van’da yeni belediye başkanının belediye meclisi içinden seçileceğini söylüyor.

CHP DE ÖLÇÜM YAPIYOR: ERDOĞAN ZİYARETİNE YÜZDE 70 DESTEK

Seçim sonrası yeni yol haritasını oluşturmaya çalışan CHP’de de atılan her adımın kamuoyu etkisi ölçülüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştiren CHP Genel Başkanı Özgür Özel gelecek hafta Erdoğan’ı ağırlamaya hazırlanıyor. Edinilen bilgiye göre kimi eleştirilere neden olsa da CHP’nin “normalleşme” adımları toplumdan destek görüyor. CHP’nin yaptığı son ölçümlere göre Özel’in Erdoğan’ı ziyareti yüzde 70’in üzerinde olumlu karşılandı.

Toplumun farklı kesimlerinin sorunlarını tematik mitinglerle gündeme taşıyan CHP bu eylemleri önümüzdeki aylarda devam ettirirken diğer taraftan da yapısal dönüşüm için tüzük kurultayı yapmayı planlıyor. CHP’nin tüzük kurultayının ardından da parti programının yenilenmesi hedefleniyor.

koycegizajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu