Teknoloji

Hemen O Noktaya Bakmak İsteyeceksiniz: Nasıl Olur Çoğumuzda Bu Küçük Benler Aynı Yerde Olur?

Birkaç yıl önce Twitter başta olmak üzere birçok sosyal medya kanalı, farklı kadınların bileklerini gösteren fotoğraflarıyla sarsılmıştı. Her birinin vücudunun bire bir kısmında bir ben vardı.ve bunun nasıl mümkün olduğunu anlamaya çalıştı.

Bu fotoğraflar hala orta sınıf sosyal medyayı işgal ediyor. Bu duruma kayıtsız kalmayalım ve Bu soruyu cevaplamak istedik..

İlk olarak, benlerin nasıl göründüğüne bakalım.

Benler, deri altında ekstra pigmentasyona sahip hücrelerdir. Bazen doğumda onlara sahibiz, ancak bazen Güneş’e maruz kalmamız nedeniyle yıllar içinde ortaya çıkarlar veya daha belirgin hale gelirler. Araştırmacılara göre benlerin varlığı iki farklı faktörle açıklanabilir: Güneşin ve MC1R geninin atık etkileri.

Vücudumuzda eumelanin ve feomelanin olmak üzere iki farklı melanin türü vardır. Pigmentler olarak da bilinen bu melanin türleri cildimize, gözlerimize ve saçımıza ilişkili olduğu rengi verir. Eumelanin koyu saç, deri ve gözlerde bulunan kahverengi-siyah bir pigmenttir.

Bu pigment, cildi UV radyasyonundan korumada çok değerli bir rol oynar ve eksikliği Güneş’ten kaynaklanan hasarlara neden olur.

Feomelanin, eumelanin’in zıttıdır; Kızıl saçlı, soluk-açık tenli ve yeşil gözlü kişilerde görülen, kırmızımsı sarı renge sahip bir pigmenttir. Aslında vücudumuzda kaç tane benimiz olduğu da sahip olduğumuz melanin türüne bağlıdır.

Bu noktada araştırmacılar, daha çok feomelanin pigmentine sahip olanların, açık tenli ve kızıl saçlı bireylerin, doğru orantılı olarak vücutlarında daha fazla ben olabileceğini doğrulamaktadır.

Peki bu benler neden daha çok ellerimizde ve bileklerimizde çıkıyor?

Ciltte küçük kahverengi lekelere neden olan ve pigment üreten bu hücrelerin zararsız bir şekilde büyümesi olarak adlandırabileceğimiz benlerin alınmasının en büyük nedeni ise, bu alanların güneşe çok fazla maruz kalması.

Örneğin Sürüş sırasında en çok güneş alan bölge neresidir? Elbette ellerimiz ve bileklerimiz. Ayrıca yüzümüzü korumak için çokça uyguladığımız güneş kremlerini bu bölgelere ne sıklıkla uyguluyoruz? Belki bir kereden fazla unuturuz.

Aslında her 10 kişiden 8’inin ellerinde ve özellikle bileklerinde ben olması çözülmemiş bir sır değil.

Özetle; Sahip olduğumuz pigmentlerin etkisi olsa da, güneşe maruz kalmamız büyük ölçüde ben sayımızla doğru orantılıdır. Yani ne kadar çok Güneş, o kadar çok ben!

Ayrıca bu durum, vücudumuzun hangi bölgesi güneşe maruz kalırsa kalsın, ben de oraya gittimAnlamı.

Vücudunuzdaki bu kahverengi lekelerin çoğalmasını istemiyorsanız, güneş kremiUygulamaya her bölgede düzenli bir şekilde dikkat edebilirsiniz.

Elbette sahip olduğunuz benleri de kontrol altında tutmanızda fayda var. Bu kahverengi lekeler çoğu zaman zararsız olsa da, renk değişiklikleri, yuvarlak dışında bir şekle gelişme ve evrimBaşka hastalıkların belirtisi olabilir.

Kaynaklar:Sağlık, Sağlık Hattı, Zaman

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu