Ekonomi

NATO zirvesi Ukrayna’ya odaklanacak, kilit liderler mercek altında

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) 32 üye ülkesinin liderleri bu hafta Washington’da transatlantik güvenlik ittifakına odaklanan bir zirve için bir araya geliyor ve gündemde Ukrayna’ya ek askeri ve mali yardım sağlanması önemli bir yer tutuyor. Toplantı, ABD Başkanı Joe Biden’ın ikinci dönem adaylığına ilişkin parti içi tartışmaların ortasında özellikle dikkat çekiyor.

Başkan Biden’ın son münazara performansı Demokrat Parti içinde tartışmalara yol açmış, bazı üyeler Biden’ı yeniden seçilmemeye çağırmıştı. Eski Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump’a karşı 27 Haziran’da gerçekleşen ve zayıf olarak nitelendirilen söz konusu münazara, Biden’ın yönetişim kabiliyetlerine ilişkin endişeleri artırdı. 81 yaşındaki Biden, zirve sırasında aralarında İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy’nin de bulunduğu çok sayıda uluslararası liderle görüşmeler yapmayı planlıyor.

Devlet Başkanı Zelenskiy’nin Ukrayna’nın Rus işgaline karşı savunması için daha fazla destek istemesi ve ittifak için tartışmalı bir konu olan NATO üyeliğine giden yolun hızlandırılmasını savunması bekleniyor.

Geçen hafta İngiltere’de yapılan parlamento seçimlerinde partisinin kazandığı zaferden bu yana ilk yurtdışı gezisini gerçekleştiren Başbakan Starmer, önceki hükümetin Ukrayna konusundaki tutumunu sürdürme taahhüdünde bulunarak Kiev’e desteğin devam edeceği sözünü verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, partisinin erken seçimde önemli bir gerileme yaşayarak parlamentonun askıda kalmasıyla sonuçlanmasından kısa bir süre sonra Washington’a geldi. Macron’un seçim kararı Fransa’daki çeşitli siyasi çevreler tarafından şaşkınlık ve eleştiriyle karşılandı.

Batı’nın Ukrayna’ya askeri yardımı konusundaki eleştirel görüşleri ve Rusya ve Çin ile dostane ilişkileriyle tanınan Macaristan Başbakanı Viktor Orban da, Ukrayna için olası bir barış anlaşmasını görüştüğü Pekin ziyaretinin ardından zirveye katılıyor. Orban’ın seyahatleri, Macaristan’ın Avrupa Birliği dönem başkanlığını devralmasının hemen ardından gerçekleşti ve bu süre zarfında hem Devlet Başkanı Zelenskiy hem de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi ve tek taraflı eylemleri nedeniyle diğer Avrupalı liderlerin tepkisini çekti.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson Mart ayında katıldığı NATO’nun ilk zirvesinde ülkesini temsil ediyor ve Ukrayna’nın NATO hedeflerine tam destek verdiğini ifade ediyor.

Diğer önemli liderler arasında Kuzey Kore’nin nükleer hırslarına karşı Avrupa ile güvenlik bağlarını güçlendirmeye çalışan Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ve savunma harcamaları konusunda iç baskılarla karşı karşıya olan Kanada Başbakanı Justin Trudeau yer alıyor. Trudeau hükümeti askeri harcamaları 2030 yılına kadar GSYH’nin %1.4’ünden %1.76’sına çıkarma taahhüdünde bulunmuş olsa da bu oran NATO müttefiklerinin üzerinde anlaştığı %2’lik hedefin altında kalmaktadır.

NATO zirvesinin sonuçları ve liderler arasında yapılacak tartışmalar, ittifakın politikaları ve jeopolitik manzara üzerinde, özellikle de Ukrayna’da devam eden çatışmalarla ilgili olarak önemli etkilere sahip olabilir.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haber-eyyubiye.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu